CAUTARE
 
 
Preturi analize laborator 2016
 
DEPISTAREA PRECOCE A CANCERULUI

DEPISTAREA PRECOCE A CANCERULUI

DEPISTAREA PRECOCE A CANCERULUI

-Screening derulat de Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca-

 

 

 

            Boala neoplazică este o problemă de sănătate publică, reprezentând la nivel mondial a 2-a cauză de deces după bolile cardiovasculare. Principalele localizări ale  cazurilor noi sunt: bronho-pulmonar, sân, colon, stomac, ficat, col uterin, esofag. La bărbaţi odata cu avansarea în vârstă, pe al doilea loc trece cancerul de prostată.

            Majoritatea pacienţilor cu afecţiuni oncologice din România sunt diagnosticaţi în stadii avansate conform statisticilor oficiale. Ca urmare există încă o mortalitate crescută prin boli neoplazice. La femei pe primele trei locuri în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer sunt: cancerul mamar, urmat de cel de col uterin şi de cel de colon. La bărbaţi pe primul loc este cancerul pulmonar urmat de cel de colon şi de cel de prostată.

            În medie 15% din pacienţii internaţi anual în spitalul nostru sunt diagnosticaţi cu tumori maligne cu diverse localizări, iar în ultimii trei ani s-a remarcat o uşoară creştere a incidenţei acestor afecţiuni. Din păcate un procent semnificativ dintre pacienţii noştrii sunt în stadii avansate ale bolii canceroase.

            Începând cu 15.09.2014 vom derula un screening având ca scop depistarea precoce a neoplaziilor la pacienţii asiguraţi ai CASAOPSNAJ, din aria noastră de responsabilitate incluzând: cadrele militare în rezervă şi în retragere, veterani de război, angajaţii din unităţile militare arondate.

            Am elaborat un chestionar pentru pacient după completarea căruia, medicul de familie va putea identifica pacienţii la risc şi pe cei care au simptome de alarmă. Am trimis scrisori medicale către medicii de familie (unităţi militare) din aria noastră de responsabilitate şi material informativ privind semne/simptome „de alarmă” pentru neoplazii.

            Persoanele identificate la risc vor fi evaluate prin ambulatoriul integrat al  spitalului şi atunci când va fi necesar, prin spitalizare.

            Fondurile obţinute prin contractul încheiat cu CASAOPSNAJ ne permit evaluarea pacienţilor în cadrul acestui screening. Vor fi concepute şi materiale de educaţie pentru sănătate pentru populaţia ţintă mai sus menţionată.

            Medicii care vor coordona acest screening sunt: col.dr. Baltaru Doina, col.dr. Dincă Florin, Dr. Almăşan Corina, lt.col.dr. Belc Adrian, dr. Geantă Gheorghe, col.dr. Oprea Valentin, cpt.dr. Decean Hana, lt.col.dr. Moldovan Ioan, lt.col.dr. Costin Simona.

            Sperăm ca prin aceste măsuri de profilaxie primară şi secundară să contribuim la creşterea duratei  de viaţă şi a calităţii vieţii pacienţilor noştri.

              


  Home  | Informatii pacient  |  Contact  |  Harta site   Copyright © 2007 Spitalul Militar de Urgenta "Dr. Constantin Papilian" Cluj Napoca